субота, 15. новембар 2014.

Šest stvari koje morate da uradite u Barseloni 15.11.2014.

Šest stvari koje morate da uradite u Barseloni

Barselona, prestonica Katalonije, jedna je od najživljih destinacija u Evropi i savršeno mesto da pobegnete od zime. A evo i šest stvari koje ne smete da propustite ako se već nađete tamo...
1. Prošetajte La Ramblom
Zaista epska šetnja gradom. Skrenite sa prostranog trga Plaza de Katalunja i krenite La Ramblom - širokim šetalištem sa tri trake. Uživajte u nekoj od atraktivnih predstava uličnih zabavljača (možda superbrzih akrobata), a onda skrenite na pijacu Merkat de Bukerija pod gvozdenim krovom, i istražite Gran teatr de Lise, gradsku operu koja još uvek čuva duh 19. veka. Nakon toga skrenite levo kod moćnog spomenika Kristifora Kolumba i prošetajte kraj mora - oko 3 kilometra  predivnih peščanih plaža, šetališta bez automobila i marina - do skulpture ribe bez glave, dela Franka Gerija, u luci Olimpik.


La Rambla - ulica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim / Foto: puuikibeach  / flickr.com

2. Pametno iskoristite gradski prevoz
Ekološka karta za gradski prevoz važi od aerodroma. Kupite kartu T10 (9,45 evra) i sedite na voz koji će vas za pola sata dovesti direktno u centar grada. Ova karta vam omogućava još devet vožnji podzemnom železnicom ili auobusom, do bilo koje destiancije.
Drugu ijednostavnu i zgodnu opciju za prevoz predstavlja Bus turistik, jedna od originalnih mogućnosti prevoza u ovom gradu, koja vam omogućava da po želji ulazite i izlazite iz autobusa na bilo kojoj od 44 stanice raspoređene na tri bojom obeležene putanje koje se međusobno prepliću. Kupite dvodnevnu karu koja košta 31 evro, izjutra obiđite grad, a zatim isplanirajte šta želite da posetite i kojim putem ćete se vratiti. To je najbolji način da se stigne do atrakcija smeštenih na brdima i malo izvan grada, kao što su park Guelj, koji je dizajnirao Gaudi, Olimpijski stadion, stadion FK Barselona i fudbalski stadion Kamp Nou.


Park Guelj / Foto: ryan-mcd / flickr.com

3. Dobro jedite
Zanemarite restorane u kojima je meni u slikama, i nemojte jesti suviše rano - propustićete živu atmosferu u glavnim restoranima u gradu. Pravo vreme za ručak je oko 14.30, a za večeru oko 21.30.
Za početak naručite pan kon tomate (hleb sa paradajzom i belim lukom). U Barseloni služe i nabolje tapase - jednostavna, inventivna mini-jela. Odlični tapasi su kan ramonet i kale markinjista, a jela od plodova mora koja domaćin preporučuje su le kinse nits, Plasa rejal, i la fonda del post olimpik. Probajte marinirane ančovijas, asparagus na žaru, reš pržene artičoke i sote od leblebija i mladih lignji, kojim god redom želite.


Obavezno probajte tapase / Foto: muammerokumus / flickr.com


4. Obiđite najbolja dela moderne umetnosti
Pikasov Muzej i Fondacija Huana Miroa predstavljaju pravi izbor kada je reč o galerijama, ali svuda u centru grada nalazi se stalna i besplatna izložba skulptura u vidu palata i stambenih zgrada.
To su zadivljujuće kreacije modernističkih arhitekata od pre jednog veka - Gaudija, Montanera i Kadafalka. Modernistička ruta obuhvata 115 objekata (rutadelmodernisme.com). Gaudijevu čuvenu i nedovršenu katedralu Sagrada Familia ostavite za kraj.

Čuvena gaudijeva Sagrada Familia / Foto: demiante / flickr.com

5. Uživajte u palati muzike
Palau Muzika Katalana - Palata katalonske muzike - predstavlja veličanstvenu, inspirativnu muzičku dvoranu. Sagradio ju je arhitekta Montaner, 1908, i može da se pohvali tavanicom od obojenog stakla - koja predivno izgleda na suncu i baca svetlost na mozaike i slike u raskošno ukrašenom enterijeru. Zgrada je uvrštena u svetsku baštinu Uneska, a kraj pozornice se nalaze skulpture Brunhildinih konja iz Vagnerove opere Valkire i namrgođenog Betovena. Izvođači su raznovrsni, od orkestara do džez solista.


Raskošna muzička dvorana / Foto: kent-wang / flickr.com
6. Bacite pogled s najviše zgrade u Španiji
Odmah kraj plaže nalazi se luksuzni Hotel "Arts" sa pet zvezdica i 44 sprata, najviša zgrada u Španiji, odakle možete sagledati čitav grad i okolinu iz ptičije perspektive. Šef tamošnjeg restorana Aroal služi svoja originalna jela i vrhunska domaća vina.
 

Нема коментара:

Постави коментар